Fotografije Zagreba

Dom zagrebačkih fotografija

Fotografije Zagreba

Dom zagrebačkih fotografija

Jedna od najprometnijih i najvažnijih zagrebačkih ulica koja nosi ime po kralju Zvonimiru

Opis: Zvonimirova ulica je jedna od najpoznatijih ulica grada Zagreba, a svakako i jedna od najvažnijih poveznica centra grada s istokom. Zvonimirova spada u više mjesnih odbora, a kada govorimo o gradskoj četvrti Maksimir – tu su MO Eugen Kvaternik i MO Ružmarinka.

Zvonimirova, svojom cijelom duljinom, spaja Trg žrtava fašizma na zapadu s Kennedyjevim trgom na istoku. Gledajući mjesne odbore gradske četvrti Maksimir, sljedeće ulice imaju dodirne točke sa Zvonimirovom ulicom – Livadićeva, Rusanova, Babukićeva, Šulekova, Blažekova, Kušlanova, Smodekova i Harambašićeva ulica. Mjesnim odborima Eugen Kvaternik i Ružmarinka “pripada” sjeverna strana Zvonimirove ulice od Heinzelove ulice na zapadu do Kennedyjevog trga na istoku.

Dmitar Zvonimir bio je hrvatski ban, herceg i kralj Hrvatske i Dalmacije, vladao je od 1075. do 1089. godine. Upamćen kao jedan od najuspješnijih vladara ranosrednjovjekovne Hrvatske, Zvonimir je, kao i njegov prethodnik, nastavio politiku ekspanzije Hrvatske na svim poljima.

Njegova smrt 1089. bila je prekretnica u hrvatskoj povijesti, jer je sukscesijska kriza koju je izazvala bila popraćena krvavim ratom koji je rezultirao gubitkom hrvatske samostalnosti.

Datum: 25. travanj 2021. godine

Lokacija: Zvonimirova ulica

Ostatak fotografija

Ostatak fotografija iz gore navedenog članka možete pretraživati klikom na:

O fotografijama

Sve fotografije koje možete pronaći na portalu fotografijezagreba.hr dio su servisa koji broji nekoliko desetaka tisuća zagrebačkih fotografija. Više o fotografijama saznajte klikom dolje: