Fotografije Zagreba

Dom zagrebačkih fotografija

Fotografije Zagreba

Dom zagrebačkih fotografija

Kadrovi jezovito prazne zagrebačke žile kucavice – rano jutro u Ilici

Opis: Južno od utvrđenog Gradeca, na području današnje Ilice, u najstarije doba nije postojalo naselje – u smislu gradske organizacije. Naselje se na tom području javlja tek u drugoj polovici 14. i u 15. stoljeću – i to kao naselje lončara. Tijekom 15. stoljeća spominje se mnogo kuća i zgrada, kao i zemljišta i gradilišta, zbog čega se pretpostavlja da je to bio početak urbanizacije tog prostora i oblikovanja Ilice kao danas nam dobro poznate ulice.

Samo ime Ilica se pojavljuje još u 14. stoljeću, i to kao izvor, potočić i brdo Ilica, a kao naselje Ilica se javlja tek u 16. stoljeću i to u predjelu zapadno od Frankopanske ulice (gdje se i nalazilo brdo Ilica – Rokov perivoj), te istoimeni potok i izvor.

Godine 1553. Ilica se spominje kao gradsko podgrađe i kao gradsko selo zvano Ilica, a tu su živjeli gradski podložnici, kao i podložnici župe Sv. Marka koji su obrađivali župne vinograde (koji su se nalazili pod obroncima Rokova brežuljka i uz Ilicu). Iako se potočić, izvor i naselje Ilica spominju jako davno, današnjoj Ilici dali su ime tek u prvoj polovici 18. stoljeća.

Datum: 14. ožujak 2021. godine

Lokacija: Ilica

Ostatak fotografija

Ostatak fotografija iz gore navedenog članka možete pretraživati klikom na:

O fotografijama

Sve fotografije koje možete pronaći na portalu fotografijezagreba.hr dio su servisa koji broji nekoliko desetaka tisuća zagrebačkih fotografija. Više o fotografijama saznajte klikom dolje: