Fotografije Zagreba

Dom zagrebačkih fotografija

Fotografije Zagreba

Dom zagrebačkih fotografija

Samostan i crkva Blaženog Augustina Kažotića na Volovčici

Naselje Volovčica, u kojem su izgrađene brojne obiteljske kuće i zgrade, širilo se i popunjavalo gradnjom i doseljavanjem novih stanovnika. Tako se pojavila potreba za pastoralnim središtem u kojem bi se vjernici okupljali. Kako je to bilo na području župe Kraljice sv. Krunice, koju pastoraliziraju dominikanci, tako je i u tu svrhu kupljena obiteljska kuća u Ludinskoj ulici br. 10 njima bila povjerena. Veliku potporu i pomoć dominikanci su u tome imali od tadašnjeg nadbiskupa, poslije kardinala Franje Šepera, koji je svojim crkvenim autoritetom podsjećao civilnu vlast na nedostatak crkvenog prostora. Posebne zasluge pripadaju i mons. Vladimiru Stankoviću, koji je s velikom spretnošću tražio i ishodio da se u Ludinskoj ulici br. 10 započne rad s vjerskim događajima.

Godine 1990. bile su se dakle otvorile nove mogućnosti, a ujedno i veliki izazovi za dominikance. U prvom redu, kao što je veće rečeno, trebalo je izraditi urbanističke uvjete za izgradnju, prirediti zemljište, naći idejno rješenje, kupiti zemljište. Trebalo je k tomu izraditi nove nacrte i financijski osigurati sredstva za izgradnju. Kronološki prikaz najkrupnijih koraka i postupaka u prvoj fazi obuhvatio bi svakako kao najvažnije ove datume i događaje: Godine 1990. s Gradom je potpisan ugovor za izradbu stručnog prijedloga o uvjetima uređenja prostora i program za natječaj za gradnju crkve u naselju Volovčica.

Već sljedeće 1991. dobiven je parcelacijski nacrt, koji se odnosi na zemljište potrebno za izgradnju crkve. Potrebno zemljište nalazilo se između Vukovarske ulice, duge stambene zgrade uzduž Ivanićgradske te neizgrađenog zemljišta između buduće crkve i općinske zgrade. God. 1991.

Godine 1996., s nadnevnom 15. svibnja, poslan je Gradskom sekretarijatu za prostorno uređenje, komunalne poslove, promet i veze Zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole, u kojem između ostaloga stoji: „Kako su u svibnju 1991. godine već izdani uvjeti uređenja prostora Urbanističkog zavoda Grada Zagreba… molim Vas da nam za predmetnu crkvu izdate lokacijsku dozvolu.“ Pozitivan odgovor stigao je 16. listopada 1996., a lokacijska dozvola vodila se pod br. 739/96. Nakon toga, tražilo se je idejno rješenje gradnje koje bi bilo najprikladnije za pastoralne potrebe, a koje bi se istodobno uklopilo u postojeće arhitektonsko stanje.

Tekst: kazotic.org

Ostatak fotografija

Ostatak fotografija iz gore navedenog članka možete pretraživati klikom na:

O fotografijama

Sve fotografije koje možete pronaći na portalu fotografijezagreba.hr dio su servisa koji broji nekoliko desetaka tisuća zagrebačkih fotografija. Više o fotografijama saznajte klikom dolje: