Zgrada Muzičke akademije kao najmlađa građevina na trgu

Zgrada bivšeg Ferimporta tada smještena na Trgu maršala Tita, a odlukom Poglavarstva Grada Zagreba, dodijeljena je Muzičkoj akademiji na besplatno korištenje na rok od 100 godine. S obzirom na loše stanje zgrade, provedena je temeljita rekonstrukcija.

U prosincu 2003. godine proveden je javni urbanističko-arhitektonski natječaj za rekonstrukciju i dogradnju zgrade putem kojeg je odabrano idejno rješenje arhitekta Milana Šošterića. Temeljem odabranog rješenja, uslijedila je priprema projektne dokumentacije za zahvat rekonstrukcije i sanacije objekta te opremanjem, u skladu s potrebama djelatnosti Muzičke akademije.

Novo rješenje ima razvijenu površinu od više od 9.600 kvadrata, a naknadno je izvršena izmjena projekta kojem zgrada dolazi do skoro 12.000 kvadrata površine.

Zgrada Muzičke akademije, danas smještena na Trgu Republike Hrvatske, sastoji se od prizemlja, sedam katova i potkrovlja s ravnim krovom. Ispod razine tla nalaze se tri etaže podruma u koje su smješteni instalacijski prostori i parkirna mjesta.

Iz prilaza Gjure Deželića ulazi se u gospodarsko dvorište, što je i kolni ulaz u prostor.

Paralelno s ulazom u gospodarsko dvorište, izvedeno je i dizalo kojim se automobili spuštaju u prostor podzemnih garaža.

Svečano otvorenje zgrade održano je u jesen 2014. godine.

Trg Republike Hrvatske, 17. veljače 2022. godine