Ciklus Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona nastavljen Prostranstvom Ide Blažičko

U nastavku drugog po redu ciklusa izložbi simboličnog naziva Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona publici će se predstaviti suvremena hrvatska umjetnica Ida Blažičko.

Nastavno na dosadašnje promišljanje i stvaranje autorice, ambijentalno-tekstilna skulptura u javnom prostoru naziva Prostranstvo / Vastness obuhvatit će cijeli javni prostor ispred Umjetničkog paviljona u Zagrebu. Rad će transformirati prostor višedijelnim tekstilnim skulpturama monumentalnih dimenzija, nježno napetim u prostoru. Skulpture će se poput prirodne oaze organično nadovezati na Umjetnički paviljon, pritom stvarajući intimnu zonu – prostor kontemplacije. Protežući se kroz živu jezgru javnog prostora, nježne i prozračne skulpture otporne na atmosferilije konstantno će se mijenjati potaknute vjetrom i svjetlosnim efektima. Na taj način stvorit će se različite zone, koje potiču na kretanje kroz prostor i omogućuju posjetiteljima istraživanje kiparskih formi.

Jednostavne, čiste i prozračne skulpture predstavljaju kinetičke intervencije u prostoru i svojevrsni modulatori okoline u koju se smještaju. Ova umjetnička intervencija prodrijet će u samo tkivo grada i oživjeti gradski prostor.

Autorica Ciklusa je Jasminka Poklečki Stošić, a kustosica izložbe je Aneta Barišić.

Izložba će trajati u periodu 22. srpanj – 5. kolovoz 2022. godine.

Tekst: Umjetnički paviljon