Fotografije Zagreba

Dom zagrebačkih fotografija

Fotografije Zagreba

Dom zagrebačkih fotografija

Mala naselja koja su 1850. godine postala jedinstven grad – Zagreb

Današnji Zagreb izrastao je iz dvaju srednjovjekovnih naselja. Dva naselja stoljećima su se razvijala na susjednim brežuljcima. Biskupski Kaptol koji se izvorno više nazivao Zagrebom i Slobodni kraljevski grad Gradec. Pod biskupsku vlast pripadali su: Vlaška ulica i Laščina, Dolac, Nova Ves, Opatovina, Skalinska ulica, istočni dio današnje Tkalčićeve i ulica Pod zidom. Područje Gradeca obuhvaćalo je cijeli Gornji i Donji grad, te sela Trnje, Horvate, Črnomerec, Fraterščicu i Gračane. Tijekom godina nametnula se potreba za administrativnim ujedinjenjem u jedinstvenu općinu.

Na poticaj bana Josipa Jelačića, 7. rujna 1850. godine, car Franjo Josip I. objavljuje carski patent kojim se u jedan, slobodni, kraljevski glavni grad Zagreb udružuju sve dotadašnje samostalne jedinice. Slobodni i kraljevski grad Gradec ujedinjen je s općinama Kaptol, Nova Ves, Vlaška ulica i selo Horvati u jedinstven grad Zagreb. Zanimljivo je naglasiti da je ujedinjeni Zagreb imao oko 16 tisuća stanovnika.

Ostatak fotografija

Ostatak fotografija iz gore navedenog članka možete pretraživati klikom na:

O fotografijama

Sve fotografije koje možete pronaći na portalu fotografijezagreba.hr dio su servisa koji broji nekoliko desetaka tisuća zagrebačkih fotografija. Više o fotografijama saznajte klikom dolje: