Fotografije Zagreba

Dom zagrebačkih fotografija

Fotografije Zagreba

Dom zagrebačkih fotografija

Povijest i priroda: Kapelica sv. Roka okružena prekrasnim jesenskim bojama

Iznad Britanca, u simpatičnom malom Rokovom perivoju, nalazi se istoimena kapelica posvećena Svetom Roku. 2015. godine, povodom 100. obljetnice župe sv. Blaža, obnovljena je područna kapela sv. Roka s perivojem na tzv. Rokovu brežuljku. Nekadašnje groblje stanovnika Gradeca na “Peneznoj gorici” uređeno je u perivoj sa zavjetnom kapelom koju su iz zahvale izgradili Gradečani.

Kapelica sv. Roka je zidana kapela s malim drvenim zvonikom i odijeljenim predvorjem s orugljama te oltarom na kojem se nalazi kip sveca. Kapelu je 26. srpnja 1682. godine posvetio biskup Martin Borković, a do 1792. godine crkvica se našla u lošem stanju, zbog čega je više puta obnavljana: 1774., 1767. i nakon potresa 1884. godine.

Na mjestu gdje se danas nalazi kapelica pokapani su siromašniji građani Gradeca i Ilice, a od 1811. godine i ostali građani i ljudi židovske vjere, ali i neki uglednici poput Vatroslava Lisinskoga koji je umro 1854. godine. Ukopi su prestali 06. ožujka 1877. godine, godinu dana nakon otvaranja Mirogoja. Pročelje i toranj kapele obnovljeni su 1935. i 1974. godine, kada je objekt proglašen zaštićenim spomenikom kulture.

Za vrijeme obnove 2009. godine, otkriven je natpis koji oltar u crkvici povezuje sa župnom crkvom sv. Marka na Gornjem gradu i cehom krojača od prije potresa u Zagrebu 1880. godine. Barokni oltar sa središnjim kipom sv. Roka iz 17./18. stoljeća, koji je restauriran te se nalazi u odijeljenom trostranom svetištu rebrastoga svoda, nekada se nalazio u župnoj crkvi sv. Marka na Gornjem gradu. U unutrašnjosti postavljeni su kipovi Isusa, Bogorodice, sv. Antuna Padovanskoga i nekoliko grobnih ploča iz 19. stoljeća.

Ostatak fotografija

Ostatak fotografija iz gore navedenog članka možete pretraživati klikom na:

O fotografijama

Sve fotografije koje možete pronaći na portalu fotografijezagreba.hr dio su servisa koji broji nekoliko desetaka tisuća zagrebačkih fotografija. Više o fotografijama saznajte klikom dolje: