Savska cesta: Jedan od najpoznatijih spojeva sjevera i juga grada Zagreba

Savska cesta je jedna od najpoznatijih zagrebačkih ulica koja nosi ime po rijeci koja razdvaja Zagreb, a proteže se u smjeru sjeveroistok – jugozapad. Savska je duga nešto više od 2,5 kilometra, zbog čega prolazi kroz nekoliko gradskih četvrt (Donji grad, Trnje, Trešnjevka – sjever i Trešnjevka – jug)  i mjesnih odbora (Mimara, Cvjetnica, Martinovka, Savski kuti, Veslačko naselje i Horvati – Srednjaci, Knežija i Antun Mihanović).

Zbog svoje lokacije, Savska je jedan od ulaza u grad jer direktno spaja Jadranski most sa samim centrom grada – direktno se nastavlja na Rooseveltov trg, Trg Republike Hrvatske i Frankopansku koja se spaja s Ilicom, nekoliko stotina metara od glavnog zagrebačkog trga.

Osim više manjih kvartovskih ulica, Savska se križa s dvije zagrebačke prometnice koje su okosnica spoja istoka i zapada grada, a to su Ulica Grada Vukovara i Zagrebačka avenija.

Na Savskoj se tako nalazi i nekoliko povijesnih zagrebačkih nebodera: Zagrepčanka, neboder Vjesnik i Cibonin toranj (tehnički na Tratinskoj ulici, no vrlo blizu Savske ceste, a vrijedi spomenuti i hotel Westin, Studentski centar, Tehnički muzej te čak dva nadvožnjaka kojim prometuju vlakovi, od kojih južni vodi direktno na Zeleni most, poznatiji kao Hendrixov most.

Savskom prometuje i nekoliko tramvajskih linija, od kojih cijelom trasom prolaze tramvaji broj 4, 14 i 17, dok jednim dijelom voze brojevi 3, 5, 12 i 13, kao i nekoliko noćnih linija.

U nastavku pogledajte fotografije Savske ceste snimljene jedno prazno nedjeljno jutro.