Fotografije Zagreba

Dom zagrebačkih fotografija

Fotografije Zagreba

Dom zagrebačkih fotografija

Tvornica duhana u Zagrebu: Tužna priča građevine kojoj je davno prošao rok trajanja

Zgrada Tvornice duhana u Zagrebu omeđena je Klaićevom na sjeveru, Hochmanovom na istoku i Jagićevom na Jugu, dok se u “dvorištu” nalazi zgrada Croatia osiguranja koja je pravi pokazatelj potpune suprotnosti od napuštene tvornice. Tvornica je izgrađena 1881.-1882. godine prema projektu Ruperta Melkusa, inače glavnog gradskog arhitekta u voditelja Gradskog građevnog ureda, uz tehničku suradnju Milana Lenucija i Aleksandra Seća.

Tehnološko rješenje pripremio je Leopold Lipp, tadašnji ravnatelj kraljevske ugarske Tvornice duhana na Rijeci. Tvornica duhana u Zagrebu jedini je cjelovito očuvani objekt industrijske arhitekture druge polovice 19. stoljeća izuzetnih konstruktivnih i oblikovnih obilježja.

Ova je građevina već niz godina napuštena, a spominjala se kao dom Hrvatskom povijesnom muzeju i Hrvatskom restauratorskom zavodu, no već godinama ne postoji rješenje za ovu impresivnu zgradu kojoj je zbog zaboravljenosti davno prošao rok trajanja.

Ostatak fotografija

Ostatak fotografija iz gore navedenog članka možete pretraživati klikom na:

O fotografijama

Sve fotografije koje možete pronaći na portalu fotografijezagreba.hr dio su servisa koji broji nekoliko desetaka tisuća zagrebačkih fotografija. Više o fotografijama saznajte klikom dolje: