U Hrvatskoj prvi put nastupila spektakularna Norveška kraljeva garda

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške te Nacionalnog dana Kraljevine Norveške, stotinu i trideset pripadnika norveške Kraljevske počasne garde (His Majesty the King’s Guard) nastupili su na Trgu bana Josipa Jelačića.

Svoje iznimne vještine i sposobnosti ova eminentna formacija prezentirala je građanima Zagreba i njihovim gostima kratkim programom kojeg je u poslijepodnevnim satima izvela na glavnom zagrebačkom trgu. Dojmljiv nastup kroz pokaznu vježbu, hodni program te glazbeno-scensku izvedbu privukao je veliki broj znatiželjnih promatrača koji su srdačnim pljeskom pozdravili sjajne izvođače.

U cilju jačanja bilateralne suradnje, suradnje unutar NATO-a te promicanja diplomatskih odnosa turneja norveške Kraljevske počasne garde obuhvatila je posjete Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, gdje je i završena turneja.

Norveška kraljeva garda je vojska norveškog kralja i najveća jedinica vojske. Sastoji se od 160 zaposlenika i 1200 novaka. Kao jedna od 16 kraljevskih gardi u svijetu, garda je na dužnosti 24 sata dnevno, 365 dana u godini, brinući se za sigurnost kralja u miru, krizi ili ratu. Garda često putuje Norveškom i u inozemstvo te promovira Norvešku kroz pokazne vježbe i glazbene izvedbe svjetskog glasa.