Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.: Priča iz Dežmanove ulice

Prigodom iskopa temelja zgrade na lokaciji Dežmanova ulica 6, 1949. godine, otkrivena je ostava predmeta iz kasnog brončanog doba. Ostava je tijekom građevinskih radova većim dijelom uništena, no zahvaljujući savjesnim radnicima i inženjerima poduzeća „Udarnik“ dio nalaza sačuvan je i predan na čuvanje Arheološkom muzeju u Zagrebu. Tako su 3200 godina stara igla, koplje, 4 srpa te dva grumena bakra kao sačuvani inventar ostave, a u vidu kopija, iz muzejske čuvaonice išetali na mjesto pronalaska, u obliku spomenika koji će dodatno oplemeniti šarmantnu Dežmanovu.

Muzejska akcija Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094., svojevrsna je inverzija u kojoj muzejski originali u vidu svojih kopija, izlaze iz muzejskih vitrina na ulice grada Zagreba dajući urbanim prostorima dašak muzealnosti, a muzejskim predmetima toliko potrebnu vitalnost.

Spomenik je postavljen uz potporu Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo i Turističke zajednice grada Zagreba.

Tekst: Arheološki muzej Zagreb