Fotografije Zagreba

Dom zagrebačkih fotografija

Fotografije Zagreba

Dom zagrebačkih fotografija

Zagrepčanka – Do 2006. godine s titulom najvišeg nebodera u Zagrebu

Da uzmemo u obzir visinu Zagrepčanke s antenom (110 metara), govorili bi o najvišem zagrebačkom neboderu, ovako možemo reći da Zagrepčanka zauzima “skromno” treće mjesto (bez antene – 94,6 metara), odmah iza Eurotowera i nebodera u kompleksu VMD Kvart. U 94,6 metara smješteno je 26 katova, a ne smijemo izostaviti i nekoliko katova ispod same zgrade koji služe kao parking.

Riječ je o poslovnom neboderu smještenom na križanju Savske i Vukovarske ulice izgrađenom 1976. godine po projektu arhitekata Slavka Jelineka i Berislava Vinkovića, a inspiracija dolazi od nebodera Thyssenhaus koji se nalazi u Dusseldorfu u Njemačkoj.

Neboder se sastoji od tri dijela: središnji (koji je ujedno i najviši), drugi (zapadni dio) i treći (istočni dio). Fasada je izvedena u bijelom mramoru i reflektivnom staklu, od čega su fiksni prozori od svijetlo zelenog, a podne grede tamno zelenog stakla. Površina cijelog nebodera iznosi 50.000 metara kvadratnih.

Do 2006. ovo je bio najviši hrvatski neboder, no prestigao ga je Eurotower sa svojih 97 metara. Zagrepčanka je poznata po organiziranju humanitarnih akcija: jedna od njih je “Zagrepčanka 512” – povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti, u prosincu, organizira se utrka stubama (512).

Ostatak fotografija

Ostatak fotografija iz gore navedenog članka možete pretraživati klikom na:

O fotografijama

Sve fotografije koje možete pronaći na portalu fotografijezagreba.hr dio su servisa koji broji nekoliko desetaka tisuća zagrebačkih fotografija. Više o fotografijama saznajte klikom dolje: